Milyen különbségek vannak a CASCO és a KGFB között?

Sokszor hallunk a CASCO-ról és a kötelezőről. De vajon azon kívűl, hogy az egyiket kötelező megkötni, a másikat meg nem, milyen különbségek vannak még köztük? Ebben a cikkben erre a kérdésre adunk választ.

Mint azt előző blogunkban láthatták, a KGFB-t a gépjármű üzembetartójának a törvény erejénél fogva kötelező megkötni. Erről a 2009. évi LXII. (62.) törvény rendelkezik részletesen.

Amennyiben gépjárművel történő közlekedésünk során másnak kárt okozunk és felelősségünket nem tudjuk kimenteni (és erre igen kicsi az esélyünk), akkor a károsultnak az a Biztosító fizet, akivel megkötöttük a gépjármű felelősségbiztosítást.

Természetesen a KGFB szerződést nem csak meg kell kötnünk, hanem fizetnünk is kell a díjat folyamatosan az adott Biztosító Társaságnak.

A mi kötelezettségünk tehát a biztosítási díj fizetése, a biztosítóé a kár kifizetése.

Itt még nagyon fontos tudnivaló, hogy amennyiben egy károkozónak nincs gépjármű felelősségbiztosítása, illetve nem fizette be az aktuális díjat, a károsult akkor is kap kártérítést.

Ugyanez a helyzet, ha nem ismert a károkozó.

Ugyanis, szintén a jogalkotó akaratából, a KGFB-vel foglalkozó biztosítók, az ebből származó díjbevételük negyed százalékát be kell fizessék a MABISZ-nak.

A MABISZ, a Magyar Biztosítók Szövetsége, mely többek között létrehozta kötelező gépjármű felelősségbiztosítás kártalanítási alapját, illetve számláját.

Ebből az alapból fizetik ki a károsultnak a közúti baleset során elszenvedett kárát.

A károkozó tehát mentesül a fizetési kötelezettség alól?

Természetesen nem.

A károkozónak, akinek nem volt érvényes gépjármű felelősségbiztosítása meg kell téríteni a kárt, ugyanis a MABISZ, illetőleg a Biztosító, akár peres úton is, visszaköveteli a kifizetést a károkozótól.

Most már eleget tudhatunk a kötelező gépjármű felelősségbiztosításról.

Lássuk, mi is az a CASCO

A CASCO egy önkéntesen választható biztosítási termék. Egyébiránt maga a szó, spanyol eredetű és leginkább „letört darab”-ot jelent.

De nézzük magát a biztosítási szerződést, annak lényeges feltételeit.

Tehát egy gépjármű tulajdonos önként eldönti, hogy fizet-e díjat egy ilyen szolgáltatásért, vagy nem.

Ellentétben a KGFB-vel ezt nem kötelező megkötni.

Viszont erősen ajánlatos.

Ugyanis amikor én a közúti közlekedés során kárt okozok, a KGFB biztosítója kifizeti a kárt a károsultnak, viszont az én káromat nem fizeti meg a kötelező biztosítás.

Továbbá a CASCO biztosítás akkor is fizet, ha nem okozok közúti baleset. Erre jó példa, ha például nekitolatok egy villanyoszlopnak és tönkremegy a lökhárító.

De fizet a casco elemi kár esetén, vagy ha betörik a szélvédő.

Elemi kár többek között a tűz, robbanás, szélvihar, jégverés, árvíz, belvíz, felhőszakadás.

Ez a fajta biztosítás a fent említett töréskárok és elemi károk mellett a lopásra is fizet.

A törésre, elemi kárra és lopáskárra is fedezetet nyújtó casco biztosítást teljeskörű CASCO-nak hívjuk.

Létezik úgynevezett részleges CASCO-biztosítás is, így lehet csak törés, vagy csak lopás kockázatokra biztosítási szerződést kötni.

Fontos tudnunk, hogy a biztosítók többsége csak önrésszel ajánl ilyen típusú biztosítást (önrész nélküli casco ritka, és ha létezik, nagyon alacsony a kártérítés összege).

Mi is az önrész?

Az önrész az az összeg, amit kár estén mi kell fizessünk, akkor is, ha van CASCO biztosításunk.

Ha például nekimegyek egy oszlopnak és a károm 100 ezer forint, valamint 10 %-os önrésszel kötöttem biztosítást, akkor a biztosítótól 90 ezer forint kártérítést kapok.

Az önrész lényege, illetőleg filozófiája az, hogy mi is viseljünk felelősséget magatartásunkért, vezetési stílusunkért.

Az önrész mértéke választható, természetesen minél kisebb, annál drágább a díj.

A CASCO biztosításokat több biztosító kínálja, így mindenképpen érdemes biztosítási szakemberhez fordulni, hiszen az egyes biztosítók díjai és feltételei igen különbözőek.

Fontos döntés például az előbb említett önrész kérdése, vagy a CASCO területi hatálya, vagy az avultatás fogalma, vagy akár a gépjárműben tárolt értékek megtérítése lopás esetém.

Balesetmentes közlekedést és minél olcsóbb CASCO- és felelősségbiztosítást kívánunk és kínálunk!

Bróker Telecenter Kft.