Ezek a figyelmetlen vezetés legfőbb okai

Míg továbbra is a technológia a figyelemelterelés vezető oka, a további okok között szerepel az álmosság, a felfokozott érzelmek és a munkával kapcsolatos stressz – derül ki az amerikai Travelers kutatásából.

Figyelemre méltó, hogy a felmérésben részt vevők 70%-a azt mondta, hogy véleménye szerint a figyelmetlen vezetés most nagyobb problémát jelent, mint az elmúlt néhány évben. Ezt a megállapítást az amerikai National Safety Council becslései is alátámasztják, amelyek szerint a megelőzhető közlekedési balesetekből eredő halálesetek száma 2022-ben 18%-kal nőtt a pánik előtti szinthez képest.

Ez a legfőbb figyelemelterelő ok

Az elektronikus eszközök a figyelemelterelés vezető okai között szerepeltek. A járművezetők a következő tevékenységeket ismerték el vezetés közben:

  • Telefonálás vagy hívásfogadás (80%)
  • Kézben tartott eszközök használata (57%)
  • Közösségi média használata (28%)
  • Fényképek vagy videók készítése (27%).

A technológia vezetés közbeni használata a munkáltatók által is említett kihívás volt: a cégvezetők több mint 30%-a (ami 19%-os növekedés a tavalyi évhez képest) jelentette, hogy alkalmazottaik vezetés közben azért szenvedtek balesetet, mert a mobilkészülékük elterelte a figyelmüket.

Álmosság, felfokozott érzelmek és munkával kapcsolatos stressz

A felmérés adatai azt is kimutatták, hogy az érzelmi figyelemelterelés, az álmosság és a munkával kapcsolatos stressz mind jelentős szerepet játszanak a nem biztonságos vezetési magatartásban. A járművezetők több mint 75%-a mondta, hogy tapasztalt már stresszt vagy heves érzelmeket a volán mögött, és 62%-uk mondta, hogy vezetett már álmosan.

Emellett a megkérdezett munkavállalók 37%-a mondta, hogy vezetés közben fogadta a munkával kapcsolatos hívásokat, SMS-eket vagy e-maileket. Arra a kérdésre, hogy miért, 44% azt válaszolta, hogy esetleg munkahelyi vészhelyzetről van szó, 43% pedig azt válaszolta, hogy úgy érezte, mindig elérhetőnek kell lennie.

Biztonságosabb utak létrehozása

A válaszadók számos olyan lépést említettek, amelyek motiválhatják őket arra, hogy továbbra is koncentráltak maradjanak, többek között:

  • Az utas kérése, hogy a járművezető ne használja a telefont (84%)
  • Pénzügyi jutalom a vezetés közbeni telefonhasználat mellőzéséért (83%)
  • Autóbiztosítási kedvezmény (82%)
  • Pénzbírságok szigorítása (81%)

Mindannyian segíthetünk biztonságosabbá tenni az utakat egyszerű lépésekkel, például azzal, hogy telefonunkat "ne zavarjanak" üzemmódba állítjuk, szólunk, ha veszélyes viselkedést tanúsító sofőrt látunk, és nem hívjuk fel azt, akiről tudjuk, hogy a volán mögött ül.

Forrás: www.biztositasiszemle.hu